Ray Charles

Ray Charles Robinson is geboren op 23 september 1930 in Albany, Georgia (USA), in een arme familie, tegen de achtergrond van de rassenscheiding. Hij werd blind op de leeftijd van zeven jaar wegens glaucoom, dan orphan tot adolescentie, vindt hij in de muziek "de kracht om te overleven." Hij verhuisde naar Seattle in 1947, waar hij verscheidene jaren van ellende, pianotant in bars en détrônant stijl religieuze gezongen in zwarte kerken in de rythmant meer, de versnelling en sensualisant. Zijn muziek hits sommige gelovigen aan wie hij antwoordde: "Ik speel de enige manier Ray Charles kan spelen."
Zijn stijl éraillé onmiddellijk herkenbaar is als zijn manier om swing van links naar rechts achter de piano en zijn brede glimlach en zijn ontmoeting met de producent Quincy Jones, leiden tot een verblindende succes, aangezien de 50 jaar met titels als " Ik kreeg een vrouw "(1954) of de daaruit voortvloeiende" What'd ik zeg "(1959). Vervolgens beweegt weg van rythm'n blues te ontwikkelen tot wat we dan noemen "ziel", samen met Sam Cooke en Jackie Wilson. Hij brengt problemen met de loop van de jaren 70/80 te wijten aan problemen met de taxman en zijn smaak voor geneesmiddelen die verliezen hun creativiteit. Hij maakt zijn terugkeer op de voorgrond in 1990, het jazz-festival in Antibes, Zuid-Frankrijk, voor niet meer verlaten dit moment.
Toegekend 13 Grammys, de meest prestigieuze awards muziek van de VS, Ray Charles viert zijn 10.000ste concert in de Griekse Theater in Los Angeles in het voorjaar van 2004 en overleden op 10 juni 2004 van de complicaties van een leveraandoening.

Ray Charles Biographie auf Deutsch - Ray Charles Biography in English - Ray Charles Biografía en español - Ray Charles Biografia in italiano - Ray Charles Biographie en Français - Ray Charles Greek Biography - Ray Charles Biografie in het Nederlands - Ray Charles Biografia em Português - Ray Charles Biografia w jezyku polskim - Ray Charles Biography in Russian