Beatles

Ondanks de korte duur van hun loopbaan als groep, de Beatles zijn de uitvinders van de "pop muziek", de pioniers die de weg vrijgemaakt voor alle onderzoek van het muzikale 1970. Voor hen, populaire muziek was ingedeeld in verschillende genres (rock, folk, jazz, blues); na hen, we praten over popmuziek als een muzikale taal complex, beïnvloed door rock, folk, klassieke muziek en zelfs In het geval van The Beatles, door de Indiase muziek. Ze zijn bovendien, met Bob Dylan en de Rolling Stones, de enige pop muzikanten die hebben bereikt, hun levensomstandigheden dimensie van een mythe.
Net als zij, maar in een meer subtiele, zij belichaamde de opstand van 1960 tegen de jeugd goed geweten en conformisme van een ontluikende consumptiemaatschappij. Zij zijn ook, met Dylan, de eerste pop componisten te hebben gegeven zo veel belang aan de teksten van hun liedjes.
Geboren in het proletariaat uit Liverpool, de Beatles begonnen in nachtclubs kwaad famées waar hun manager, Brian Epstein, ontdekt. Zij record 1962 hun debuut album "Geef aub Me", het mengen van oude naar rock succes van de originele composities van Lennon en McCartney. Het succes is niet te verwachten, heeft de groep een bijzondere uitstraling, die is toe te schrijven aan de sterke persoonlijkheid van haar individuele leden:

John Lennon (1940-1980): gitarist, is de intellectuele groep in het achterhoofd bijtende;
Paul McCartney (geboren 1942): bassist, is de meest getalenteerde muzikant;
George Harrison (1943-2001): uitstekende gitaarsolo, is een "mystieke", die op gang zal brengen haar vrienden in Oost-religies
Richard Starkey, zei Ringo Starr (geboren 1940): drummer, de groep brengt haar humor en goede humeur.

In de jaren 1963-1965, albums en tours triomfantelijke elkaar: "Met de Beatles" (1963), "A Hard Day's Night" (1964); "Beatles for Sale" (1964); "Help" (1965) l 'originaliteit van de Beatles brak al in deze vroege records: zij zijn liefde liedjes, romantisch gevoel voor humor, zonder vulgarity of mièvrerie. De diversiteit van de melodieën en ritmes, de interpretatie van Lennon en McCartney, overeenkomsten plaintifs van Harrison's gitaar, dit alles draagt bij tot een ongekend succes: elke publieke verschijning van de groep leiden tot rellen.

The Beatles zich bezighouden met film ( "A Hard Day's Night" en "Help!" Lester), zijn de verovering van Europa en de Verenigde Staten, zien hun nummers opgenomen door andere artiesten en worden geleidelijk gesmoord door het succes van isolaten die hen: "Help!" is een kreet van alarm, en de Beatles zijn het begin tot het vinden van een ontsnapping in drugs.

1965 en 1966 zijn van cruciaal belang jaar, die twee albums complex: "Rubber Soul" (1965) en "Revolver" (1966), waarvan de geluidskwaliteit is meer geavanceerd dan de vorige, die zijn inhoud te reproduceren het geluid van concerten . De instrumenten die gebruikt worden zijn zeldzaam (fluit, klavecimbel, citer). Harrison vestigt zijn elektrische gitaar expressiviteit bereikt nooit tevoren. Met deze twee schijven, de Beatles maken een echte popmuziek. De teksten van hun liedjes zijn mysterieuze en ernstige; Lennon geeft vrij spel aan een poëtische roeping surréalisante.

Deze complexiteit, die een muzikale verfijning kan niet worden weergegeven op het podium, en de Beatles besloten zich uitsluitend te wijden aan studio-werk, dat zal bezetten de jaren 1967-1970. In 1967 verscheen "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band ', het meesterwerk: het is niet langer een verzameling van liedjes, maar dat Lennon in aanmerking pop opera, de eerste conceptuele album van de geschiedenis van de popmuziek in de stukken die zijn gescheiden door geen time-out en muzikale thema's zijn ontleend aan de ene kant naar de andere, die in zes maanden, dit album is een buitengewone muzikale rijkdom: de patronen die geïnspireerd zijn door de Indiase muziek, naast nummers die een filharmonisch orkest, de nummers die zijn gevuld met toespelingen mystieke visioenen entraperçues onder de sterke invloed van drugs. Het lied "Lucy in the Sky with Diamonds", de mooiste van Lennon, bathes in een sfeer van de Lewis Carroll.

1967 is ook het jaar van "All You Need is Love", hymne aan de liefde die begint met de eerste overeenkomst van La Marseillaise en die nog steeds het vlaggenschip lied van een hele generatie. De Beatles record dan nog eens vijf albums Belangrijk: "Magical Mystery Tour" (1967: Het is de muziek die ze maken een film onder dezelfde titel), de eponymous album "The Beatles" (1968); "Gele Submarine "(1969)," Abbey Road "(1969), een pop-opera, en" Laat het "uitgebracht in 1970 (een film met dezelfde naam toont de gespannen sfeer die heerste binnen de groep op het moment voor de registratie van de schijf).

In 1970 heeft de Beatles uit elkaar gaan van de muzikale persoonlijkheid van elke teveel uiteen. Lennon begon het lied nog steeds begaan en albums vlaggenschip jaren 1970 ( "Plastic Ono Band" in 1970, "Imagine" in 1971) alvorens te worden vermoord in New York in 1980; McCartney blijft fignoler melodieën en betoverende stichtte de groep Wings ( 'Band op de Run "1973," Tug of War "in 1982); Harrison is bezig de Hindoe godsdiensten in Europa en de invoering van de cultus van Krishna, zijn platen zijn nog steeds fel donaties gitarist ( "All Things Must Pass" in 1970; "Extra Texture" in 1975), terwijl Ringo Starr opgenomen albums van rassen die soms verdient voor het verzamelen van de andere Beatles ( "Ringo" in 1973).

Om de vier Over het algemeen zijn de Beatles hadden engineering: ze worden afzonderlijk - Lennon gereserveerd, de meest echte dichter van de vier - minder originelen. Maar hun gezamenlijke werk is nog te nieuw en rijk: hij heeft de weg vrijgemaakt voor alle groepen van de jaren 1970 (Pink Floyd, Genesis, Yes) of 1980 (Politie, Pretenders) en symboliseert meer dan ooit roekeloosheid en creativiteit "sixties".

Beatles Biographie auf Deutsch - Beatles Biography in English - Beatles Biografía en español - Beatles Biografia in italiano - Beatles Biographie en Français - Beatles Greek Biography - Beatles Biografie in het Nederlands - Beatles Biografia em Português - Beatles Biografia w jezyku polskim - Beatles Biography in Russian